Swing and Bang Club 【 S & B 】 - Safe Sex Club .....[我們都是友善、不甘於生活平凡,敢於面對自己所需的人]

Forgot password?
 Register
Search
12Next
Return to list New
View: 4726|Reply: 76
Print Prev. thread Next thread
Collapse the left

[Earth Team] edmund - 獻給每一位曾經相遇的兩年

[Copy link]
Jump to specified page
Theme
Post time 19-4-2021 18:07:24 | Show all posts Reply Awards |Descending |Read mode

Reister NOW!! 馬上註冊,了解更多活動內容,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉S&B。

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
謹獻給曾在這兒的每一位相遇相知

時日如飛
---------------------------------

忽地驚覺,當天原來是 4月19日。

兩年前的昨 日,我踏入了這個小眾的世界。
去年的今 天,我寫到最初到來S&B之時,因為〈起風了〉這首歌的內容而選擇了當時的頭像。在最初、一年前、直到今 天,這首歌竟仍寫出了自己的心情。

短短的路走走停停
也有了幾分的距離

也許期待的不過是 與時間為敵
再次看到你 微涼晨光裡 笑得很甜蜜

兩年間多少花火、多少聚散離合,當日沉澱過後,留下只有妳/你們的每一張笑臉;
然而一切如風,留下過溫度以後總將各散東西;我所冀望,原來只不過是與每一位你們再次歡笑重聚。

我曾難自拔於世界之大
也沉溺於其中夢話

心之所動 且就隨緣去吧

我們每一位都曾在這裏以若有若無的一線相連;連線不見,方發覺自己如此思念,
只願緣份讓我們有日再見。

多少回憶
---------------------------------------------

早前新人 Mori 以詩詞為她的自我介紹作結,大家都興緻勃勃以詩會詩。
當時我也戲填了一闕〈醉花陰〉,偶一重看,原竟記下了自己過去在這裏最深刻欣喜的回憶:

繾綣桃源不知晝 說的是玩樂流連忘返只恨夜短日長                
少愁說還休 典出「如今識盡愁滋味,欲說還休」,幾多憂愁盡皆作罷了吧?
披髮覓羅裳 倒敍玩樂過後亂妝尋衣
玉醉雲流 纏綿如醉渾然如流
狂雨沁心透 汗滴如雨盡興透心

笑指南峰道西樓 在大廳談笑如醉指東說西(直挪 馬致遠〈新水令〉)
加減春意游 盡皆春意綿綿樂而不淫
莫道不消魂 豈不讓人神魂顛倒?
床緣深深 雙關「床沿(邊)」與「緣份」深深;(借 歐陽修〈蝶戀花〉庭院深深)
幾許填不夠 雙關床上__滿填,與 緣份幾多填不夠。

也許回憶總是最美好;又或世事無常,我們可在某年某一天某地點,可以再見?
無論如何,edmund 慶幸在這兒曾與妳/你們的每一個每一個相遇。隨時日過去,這份感受只有日深。

給每位曾經親密過的妳/你
---------------------------------------------

玩樂有時,散聚有時。

感謝我總是可望而不可即,卻至今總對我暗中友善暗加照顧的 mentor Nina;

感謝路上讓我成長,從最初開始一直建構了很多很多部份的 edmund 的 Alison、小姚、Ah矇;

感激遇上一同玩樂總是盡興而歸的 Alice、Rees、Belle、Silvia;

永遠無限溫柔觸碰心靈深處的 Ana、多多、Tofu;

既淘氣又可分享心事,玩樂方面都竟然同時好夾的 CoCo、stella、細粒粒;

相逢恨晚有傾不完的話題的 Mona,永遠好清楚我的喜好的 super brat 小伊貝;

青春無敵、聰敏過人超級討人歡喜的 Jessica、Niko;

不論身材外貎以至內在美都無人能比的 Lexi、Renna;

房內房外總帶著反差,又直率無比總令人放鬆放心與妳們交流 Beckett、Summer;

心思細膩,感情纖細卻又總能放開玩樂的 Lilith;

讓我有幸成為你哋 mentor 的mentee Ada、Yenefer;

還有沒能經常一同玩樂/碰面的 Toki、BeE、小豆、Miu、Hanna、Pearl、豬豬、OnOn;
幾乎只有一面之緣的 Mercy、Smiley、Adele、Alexa、冬菇、Yvonne;

最後還有雖然沒有深入交流過,但總在我心牽掛的 Twinky、大V、阿喬 與 Gill。

多謝妳們每一位每一位,在過去的日子和永遠的未來,都大大小小的佔據過 edmund 心中的一個又一個的美好小角落,
也成為了我生命裹一點又一點的養份。但願妳們每一位一切安好,
繼續有著各自精彩的生命愉快生活,在將來的日子有緣再/繼續相見。

從最初開始一直對我照顧有加的男士們 James、Driven、Daryl、雲師兄、Mac、隊長、占面;
一同玩樂總是盡興歸的 Hammer、Laputa;好像一切心照無用多言的 Solar、Sydney、阿草;
好好傾嘅 Dino、Rio, Madmax;默默玩樂卻總很有心的 Real、Pollux;
看似佛系但其實唔嘢少嘅大師兄 阿吉與 Shadow 等等等等,感激喺 S&B 入面與曾你哋遇上。

最後,並不是最後

「Woody Allen 講過『愛情要好似條鯊魚咁不停向前游,唔係會死㗎。』」

S&B載著你和我每一位的一篇又一篇美麗的(秋天的)童話。細細回望這篇兩年感,
是一個總結,也希望是一個繼續進步的新開始。

Rate

Number of participants 1Power +100 Coins +50 Collapse Reason
James + 100 + 50 出動後需要鼓勵,可況是年感。.

View Rating Log

First
 Author| Post time 20-4-2021 12:41:00 | Show all posts
Nina replied at 19-4-2021 18:26
我有比你攬架!!(阿Sa mode)

3Floor
 Author| Post time 20-4-2021 12:44:50 | Show all posts
小伊貝 replied at 19-4-2021 18\"\"
嗚~ 我明明就好乖好乖
對住你都未係最brat ~嘿

喂呀!你講完我先諗緊你諗緊乜,壞過凱婷呀!唔知點解我諗到你諗乜嗰時,個腦海係出現咗CoCo啊~~ CoCo啊~~

不過 床緣深深 你諗咗咩啊?明明字面解釋就係講緊 床邊

個個brat 都話自己乖㗎啦我都好乖㗎!

4Floor
 Author| Post time 20-4-2021 12:49:57 | Show all posts
Belle replied at 19-4-2021 21:24
呢封係
Edmund給S&B的情信 浪漫中帶點點哀傷 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

多謝 Belle...你咁講我有啲怕羞添。衷心希望許久沒見的大家都安好。

我好愛大家的啦(真心㗎)

5Floor
 Author| Post time 20-4-2021 12:53:37 | Show all posts
Real replied at 19-4-2021 22:14
利害,用最精的詞描述每位見過的人
謝謝你一直的照顧

言重了啦,我何德何能阿 Real 一直都係會入面好好嘅榜樣就真

希望大家都可以盡情發亮啦

6Floor
 Author| Post time 20-4-2021 12:57:06 | Show all posts
Daryl replied at 19-4-2021 23:06
Edmund,
一篇濃情暖意既回憶錄,簡單但充滿人情
無論識左幾耐都好,你都係對人真誠的,我好欣賞你

Daryl!

每次見到你都係咁開心㗎~~
同埋你成日好有心為女士們準備好多嘢,我哋旁觀其實都大飽眼福㗎

見到你講凍凍的甜品唔知點解我諗起係你想要冰火....
7Floor
 Author| Post time 20-4-2021 12:57:53 | Show all posts
rockohunter replied at 19-4-2021 23:27
This is written so wonderfully that it expresses your love and respect for S&B Edmund. I'm sure that ...

Thanks Rockohunter! I hope you are able to experience the same very soon!!
8Floor
 Author| Post time 20-4-2021 13:00:41 | Show all posts
ToFu replied at 20-4-2021 00:49
文仔,就係你溫暖既心在不知不覺中溶化了我
慢熱既我要經過幾次至能踏出一步跟你互相交流
兩個胃都比你照 ...

豆腐~~
我本身都係一個好慢熱嘅人,好多謝你最初畀機會我接近你先真啊~

同豆腐相處總係很舒適很治癒的耶~~~
9Floor
 Author| Post time 20-4-2021 13:08:59 | Show all posts
阿喬 replied at 20-4-2021 05:30
你是溫暖的,也有暖到我啊

謝謝阿喬 ~~

你總係對每個人都好好呢,我仲好記得你一直都好幫我....
提醒我有人等緊我、叫我去整嘢食畀女士為我製造機會等等等等.......

我被你暖到了先真啊

10Floor
 Author| Post time 20-4-2021 13:10:19 | Show all posts
James replied at 20-4-2021 05:45
[時日如飛]...
心中就會連結住呢句歌詞...[記起當天在我心裡
都算貼題丫。

Thanks James!

係...我真係 死老鬼
難為你睇得出我啲暗梗...
11Floor
 Author| Post time 20-4-2021 13:12:53 | Show all posts
Relaxfun replied at 20-4-2021 10:39
好感性呢, 仲有埋詩詞 , 成件事好正

多謝你我都係咁啱有感而發啫
12Floor
 Author| Post time 21-4-2021 13:01:26 | Show all posts
Simpson replied at 20-4-2021 20:19
我都喜歡Woody Allen,電影好好睇。除了好玩,你認識了一大班好朋友呢﹗

想不到還有人知道 Woody Allen 雖然呢句對白係出自《秋天的童話》啦

是呢,這兩年來,最高興的確是認識了一大班好朋友,一切都是其次了。
13Floor
 Author| Post time 21-4-2021 13:06:34 | Show all posts
Solar replied at 20-4-2021 22:27
曾經 我有一個想法以為性即是淫,淫即是邪,邪即是罪
是以 我壓抑身體
然而 我改變不了慾望

多謝 Solar,每次你的過譽都讓我感到慚愧...
回想最初,至今我倆都改變了不少了吧?
真的很高興認識了你,大概是因為你的親和?雖然見面不多,但每次每次交談都有種和你很親近的感覺。(別想歪,不用怕

認真的,願我們都繼續不斷前進,日新,日日新,又日新!

14Floor
 Author| Post time 21-4-2021 13:08:39 | Show all posts
Mori replied at 21-4-2021 06:08
好感激我深潛咗1個月edmund仲記得我
希望之後有多啲同你交流!

Hello Mori~~你幾好嗎?

當然記得你啊印象仲好深添~
我都好希望正式認識你啊,以後一定有咁嘅機會嘅!
15Floor
 Author| Post time 21-4-2021 13:09:44 | Show all posts
小伊貝 replied at 21-4-2021 10:48
冤枉呀~ 我冇~ 真係冇呀你知我唔好呢味野架 所以先會...

你話過 太事唔好去到咁盡架嘛 我 ...

嘿~等同你見面時先同你算帳!

做一半唔做一半吖嗱~~

(有冇聽過咩叫 以彼之道,還施彼身 ?)
16Floor
 Author| Post time 21-4-2021 13:11:33 | Show all posts
阿草 replied at 21-4-2021 11:00
像文中所言: 一切心照無用多言
願與你繼續踏上旅程呢

見到你呢個留言,第一下諗起嘅係一段歌詞呢:

踏上這無盡旅途
過去飄散消散失散花火
重燃起 重燃點起鼓舞
或許到最後沒有完美句號
仍然倔強冒險一一去征討

多謝阿草!衷心希望以後的旅途之上,仍一直有你的身影!

17Floor
 Author| Post time 21-4-2021 13:12:12 | Show all posts
Daryl replied at 21-4-2021 11:23
好掛住大家添

冰火呢個同小姚玩過

我都好掛住你啊 Daryl !

我記得!你有分享過!

18Floor
 Author| Post time 22-4-2021 11:37:19 | Show all posts
小伊貝 replied at 21-4-2021 13:15
哈… 我表示笑而不語... (望Hammer

繼續brat

喂呀!邊有人 曳 嘅時候會話「哼!我繼續曳!」

貝貝實在太可愛太得人鍾意了啦
19Floor
 Author| Post time 22-4-2021 11:38:27 | Show all posts
Hammer replied at 21-4-2021 17:02
你係咪橫掃學界中文獎既學霸......D中文咁犀利既??

多謝文兄有記起我呢......大家萍水相逢.....相識都算係 ...

Hammer 大哥講呢啲

其實感覺同你都幾有緣我諗都係多得某人....
20Floor
 Author| Post time 22-4-2021 11:41:30 | Show all posts
Lilith replied at 21-4-2021 21:06
文字暖暖的,和你一樣。
也羨慕你的文字,不知怎的,越來越難產出文字,寫出來的,總覺得追趕/靠近/捕捉不 ...

你說「寫文字以外的詩」,確實讓我心動了呢......

不用羡慕我呢,我也沒能控制自己甚麼時候能好好表達,甚麼時候會卡卡的,
我只知道對的時候,感受要湧出來是抵擋不了的。

倒是身體方面,我想要感受更多更多呢。最新我也做了些(給自己的)新嘗試,有機會和你方享一下。
12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

手機版|Archiver|Swing and Bang Club

6-5-2024 23:15 GMT+8 , Processed in 0.172974 second(s), 26 queries .