Swing and Bang Club 【 S & B 】 - Safe Sex Club .....[我們都是友善、不甘於生活平凡,敢於面對自己所需的人]

Forgot password?
 Register
Search
12Next
Return to list New
View: 840|Reply: 32
Collapse the left

夜讀吹水帖的後感

[Copy link]
Post time 25-6-2013 03:57:32 | Show all posts |Read mode

Reister NOW!! 馬上註冊,了解更多活動內容,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉S&B。

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
睇左九頁大家既對話,我都有個人見解,如下:

(參考Annabelle碎碎念11021-11199)

1.我唔同意[尊重]要睇對方值唔值才行使,如果要睇對方係一個咩野人至去尊重,
響街度乜人都唔識(唔知道對方值唔值),是否什麼人也不用尊重?
還是看對方是否身光頸靚或似係有德行才去尊重。
普遍情況,我厘定的方法是:[過得人過得自己],自己唔想別人咁對自己,就唔好咁樣去對人。
如果因為了解對方的底細或行為不佳而去採取唔尊重對方既做法,

咁即係將自己既原則交由別人去決定,即是沒原則。(這部份,我還在修練中)

2.我同意尊重某些地區的人食狗的權利。自己唔食,但不能以種種理由去阻止別人唔食,

如果認為食狗不對,那就食任何動物的理據都站不住腳,有資格反對的就只有吃素的人,
但現實吃素的人,卻不見得會反對別人吃葷,這也是尊重的體現。
不同地域有不同文化,印度教奉牛為聖牛,但我未曾聽過他們有大規模發動反吃牛的行動;

回教不吃豬,家裡的印傭也會煮豬肉給你吃,這也是尊重大家的地域文化,自己可以選擇不吃,
但沒權利阻止別人吃,當然,若果宰殺時手法延長痛苦或會引致該物種滅絕,這又是另一個課題。

3.包容和縱容的界線。這個我時常要面對,所以練習最多,例如新人初到,在會網上犯規,

可以包容其未熟會規,給予提示指正,不予處置,但記錄在案;假以時日,
在會網上待了一段時間,甚至參加了活動若干次,犯了會規,仍不作處分,這就是縱容。
又例如男新人A第一次參加活動不懂邀請女孩深談,要求我代為詢問女士意願,

我體諒他新人緊張,不知從何入手,我幫他,這是包容;參加了活動數次,
每次來到也是要求我代為查詢,他自己卻仍是飯來張口的樣子,
如果我還照樣出手,那便是縱容。

另外,寄語新人們,大家咁高咁大,平起平坐,沒有長幼尊卑,不用師兄前師姊後,

首先,這裡不是什麼門派或學校,對任何人也只需不亢不卑,互相尊重叫名即可,
包括我在內,過份謙遜只會讓人周身唔舒服,對男士師兄前師兄後還勉強過得去,
對女士可不能來這一套。
尤其是[橙],玩國王遊戲你要Sumi帶住你玩,響會網你要Hitomi給你引導,

像個小孩子那樣去扭大人要抱抱那樣,假如有日真的有緣份在活動見面,
才發現你不是年青小伙子,而係成熟到自己可以跌落黎既[橙],比人感覺既反差會令你死得更慘。

我不認為要熟讀每一個女士的喜好特性才可以發言,這真有點難倒人,到底要花多少時間?
了解會規/壇規已經可以。
不犯當中規例,別人已經會對你另眼相看,印象分大增,往後就會事半功倍。
新人文字平實,言之有物,不故弄玄虛故作幽默或高深便世界通行了。

未正式見過面,未面對面真正傾談過,不要胡亂講笑,
你在考驗別人的忍耐力也考驗你自己在會網上的壽命。

Post time 29-9-2014 01:35:20 | Show all posts
我覺得第一項好重要,因為哩個世界無人係完美
當你自以為自己已經做得好好,但會發現無論你做咩都總會有人唔鍾意
就算你苦口婆心咁對一個人到最後果條友可能淨係會覺得你煩
相反,如果你俾佢自己"經歷"甚至要佢受錯折....佢反而會多謝你,覺得你幫佢
我覺得只要一樣野既本質不變,無論點都好佢到最後都會按照佢原本既進程向前推進
我地有時都需要時間去接受,去學習~好讓自己能夠接受更多既事物~
接受到既野愈多,學到既野就愈多 我一直都係咁認為架
Post time 29-9-2014 00:04:23 | Show all posts
真係一篇好好的分享。像我這樣的新人真係容易犯上Chris你提及的小毛病。加入一個新的組織,每個人都想快點融入,不自覺地措辭過分謙卑。Chris的分享令我變得踏實。謝謝。
Post time 25-6-2013 06:14:16 | Show all posts
謝chris解答了我吃狗的疑問
稱謂 我之後也會改口直叫
為你帶來麻煩
深感抱歉
Post time 25-6-2013 08:05:06 | Show all posts

又來了....
真係好想知道你有邊個帖唔係響度道歉
又好想知道你對住公司老闆會惶恐到邊個地步
Post time 25-6-2013 08:20:20 | Show all posts
會長果然係會長,講野有立場有道理又簡單易明!(唔係拍馬屁,你知我唔做呢D野)
講真我自己參與左咁多頁都唔太明佢地想講咩哈哈哈哈哈
有D野講左(例如唔好師姐前小弟後誠惶誠恐既態度,hitomi都婉轉講左唔使叫師姐),但好似被視若無睹,可能我表達能力差~
都係要會長語重心長解釋先可能work

最後好想大叫一句:我唔係當差!!!!唔好再叫我師姐!!!究竟有冇常識架?無論女人咩年紀都唔應該有個“姐”字啦,何況你黎safe sex party玩??會唔會去clubbing同女孩子搭訕叫人師姐啊??“師姐,can i buy you a drink?”???
 Author| Post time 25-6-2013 09:38:39 | Show all posts
原帖由 bangdoll 於 25-6-2013 06:29 發表
為你帶來麻煩
深感抱歉

呢類[小弟][敝人][懇請][跪求][愚見][見怪][抱歉][深感抱歉][高度關注][深切慰問][探切哀悼]…….
一大堆,(D唔係你講過,不過我順手諗到就講埋),留番比衰左既政府官員或法庭入面辯方律師求情時用喇,呢度客氣係要,但唔駛去到咁,多左勒。
 Author| Post time 25-6-2013 09:46:47 | Show all posts
原帖由 Annabelle 於 25-6-2013 08:20 發表

又來了....

係囉,係囉,話口未完,我反而唔理佢平時點,我反而諗,在一個圈子未認識前要唔要[卑]到咁,童年或年青時係咪被侵犯過呢?
到之後熟左,攬頭攬頸,
會唔會比人(果個可能係我)兜頭拍一野:

[你條粉皮,之前扮晒文人雅士呀?!小弟呀?!敝人呀?!我家下就斃你個小弟(跟住扭作一團)]
Post time 25-6-2013 09:56:17 | Show all posts
會長大人, 點解四年前你唔打呢段野出黎呀?  
 Author| Post time 25-6-2013 10:07:39 | Show all posts
原帖由 Annabelle 於 25-6-2013 08:35 發表
會長果然係會長,講野有立場有道理又簡單易明!(唔係拍馬屁,你知我唔做呢D野)
講真我自己參與左咁多頁都唔太明佢地想講咩哈哈哈哈哈
有D野講左(例如唔好師姐前小弟後誠惶誠恐既態度,hitomi都婉轉講左唔使叫師姐),但好似被視 ...

~~我睇到你呢個回應第二句,我真係放心晒,因為我睇緊果時(連熊仔波條片都睇埋,夜媽媽響度睇人chok)
都響度諗,死喇,講乜呀?駛唔駛咁複雜呀?到底係咪我水平低呢?睇完又睇,係咪打錯字呢?意思係咪咁呢?
好似明明地,但唔應該係咁喎,但又有人讚同喎,唏,唔理勒,就用我既認知我既諗法寫出感受算勒,
哇,點知原來妳同我都係唔太明(哈,都係姓[飯])
,有人陪,真係好好多。

我當然知妳唔係拍馬屁喇,呢樣野我同妳最似,都係直畢甩,唔鐘意拖泥帶水,轉彎抹角,實話實說;
況且會入面既女仔同熟我既男仔舊人都唔會做呢樣喇,明知唔駛,我亦唔受,更加唔鐘意。
 Author| Post time 25-6-2013 10:14:44 | Show all posts
原帖由 熊叔叔 於 25-6-2013 10:11 發表
會長大人, 點解四年前你唔打呢段野出黎呀?  

邊段呀?我講左D乜?
Post time 25-6-2013 10:19:07 | Show all posts
原帖由 Chris 於 25-6-2013 10:14 發表

邊段呀?我講左D乜?

呢段~ :00010

新人文字平實,言之有物,不故弄玄虛故作幽默或高深便世界通行了。未正式見過面,未面對面真正傾談過,不要胡亂講笑,你在考驗別人的忍耐力也考驗你自己在會網上的壽命。
Post time 25-6-2013 10:33:00 | Show all posts
原帖由 Dora 於 25-6-2013 10:32 發表
有禮貌~係好
所謂禮多人不怪,不過,太多禮就會變成好怪...
同埋有一樣野都真係好想講
其實我相信大家都好歡迎任何人隨時加入一齊傾一齊討論
但個前提係,搭岩爹~!
因為實在試過好多次,插咀,但冇人明
仲要解釋左,都繼續 ...

我明白, 我知道你想講乜..
我一直也在看, 亦都用了我最大既努力同忍耐力希望可以保持良好既氣氛, 和睦既風氣...:handshake

每次見到會長去睇吹水帖就總覺得係有D野咁既~~
都係會長講野最簡單直接到point, 我既理解同表達力都仲有好大改善空間。
Post time 25-6-2013 11:00:57 | Show all posts
原帖由 Hitomi 於 25-6-2013 10:48 發表 我明白, 我知道你想講乜..我一直也在看, 亦都用了我最大既努力同忍耐力希望可以保持良好既氣氛, 和睦既風氣...:handshake 每次見到會長去睇吹水帖就總覺得係有D野咁既~~都係會長講野最簡單直接到point, 我既理 ...

因為我忍耐唔到,又唔想直接爆人,無處發洩所以去左同會長分享XDDD
打攪會長大大小女子深感抱歉敬請原諒blah blah blah blah ha ha ha ha
(其實我極少滾搞會長可想而知我有幾燥,同埋都唔係一次半次既9唔搭8,今次我忍唔到sorry)
 Author| Post time 25-6-2013 11:03:08 | Show all posts
原帖由 Hitomi 於 25-6-2013 10:48 發表

我明白, 我知道你想講乜..
我一直也在看, 亦都用了我最大既努力同忍耐力希望可以保持良好既氣氛, 和睦既風氣...:handshake

每次見到會長去睇吹水帖就總覺得係有D野咁既~~
都係會長講野最簡單直接到point, 我既理 ...

我去到邊都得人驚過人嫁喇,
之前比人話見我出動後感就實無好野,麼該有事發生,家下去望下吹水帖,
了解下民情,追下帖,諗住搭下嗲,就嚇親人,覺得有D野勒,我已經由[魔鬼]晉升去到[死神]喇

開番個假戶口,方便行事先
 Author| Post time 25-6-2013 11:18:28 | Show all posts
原帖由 Annabelle 於 25-6-2013 11:15 發表

因為我忍耐唔到,又唔想直接爆人,無處發洩所以去左同會長分享XDDD
打攪會長大大小女子深感抱歉敬請原諒blah blah blah blah ha ha ha ha
(其實我極少滾搞會長可想而知我有幾燥,同埋都唔係一次半次既9唔搭8,今次我忍唔 ...

係呀,我知呀,好在幫妳排下洪乍,如果唔係真係驚妳爆到上天,過左火,咁就出事勒。

唔知其他人會唔會,我真係要對果個女仔有鐘意既感覺或好感至可以做到野,
不過近來我發覺,如果堅唔like果個女仔都可以做得到野,利用思想轉移大法,將對佢既不滿、怒火、積怨、委屈化作抽插既力量,
洶湧地爆發出黎 [吋我丫拿!黑我臉丫拿!話我丫拿!笑我丫拿!抱歉丫拿!哼!哼!哼!]

不如攪一次EDF,集齊呢類襯家一劑過比妳,妳就飽勒。
Post time 25-6-2013 11:21:35 | Show all posts
原帖由 Annabelle 於 25-6-2013 11:15 發表

(其實我極少滾搞會長可想而知我有幾燥,同埋都唔係一次半次既9唔搭8,今次我忍唔 ...

明曬~~~
Post time 25-6-2013 11:24:44 | Show all posts
"過得人過得自己",呢個好同意...而我呢啲做左太多壞事嘅人就會抱住"自己做唔到嘅野,就唔好期望人地會俾你"

"[尊重]要睇對方值唔值才行使",呢個小弟就有所保留,唔係話個個都要睇值唔值,而係世上太多唔會尊重他人嘅人,就好似排隊打尖,如果打尖嗰個人唔識規矩或無心係可以包容,但解譯左都係要打尖呢啲人我覺得唔洗尊重...又或者當你去到一個新地方係個個都要打尖,你唔打尖係永遠輪唔到你嘅時候,尊重唯有暫且放埋一邊...

最後,我會支持包容,無論喺S&B或者係任何地方!:loveliness:
Post time 25-6-2013 11:25:01 | Show all posts
原帖由 Chris 於 25-6-2013 11:18 發表

我去到邊都得人驚過人嫁喇,
之前比人話見我出動後感就實無好野,麼該有事發生,家下去望下吹水帖,了解下民情,追下帖,諗住搭下嗲,就嚇親人,覺得有D野勒,我已經由[魔鬼]晉升去到[死神]喇
開番個假戶口,方便行事 ...

你去到邊我都唔會驚架啦, 你嚇我唔到的。
只係覺得你咁忙都會追看大家講既野就一定係有特別原因啫~
Post time 25-6-2013 11:30:01 | Show all posts
原帖由 Chris 於 25-6-2013 11:33 發表 係呀,我知呀,好在幫妳排下洪乍,如果唔係真係驚妳爆到上天,過左火,咁就出事勒。 唔知其他人會唔會,我真係要對果個女仔有鐘意既感覺或好感至可以做到野,不過近來我發覺,如果堅唔like果個女仔都可以做得到野,利用思想轉移大 ...

我自己知自己事啦=_=
所以先搵你做buffer

至於D襯家,thanks but no thanks...咁厚禮我受唔起=_=
Post time 25-6-2013 13:11:00 | Show all posts
原帖由 Annabelle 於 25-6-2013 08:20 發表

又來了....

其實我好少會道歉
只不過我好易得罪人
p.s我同我上司講野係媽媽聲
 Author| Post time 25-6-2013 14:23:31 | Show all posts
原帖由 Dino 於 25-6-2013 11:39 發表
"過得人過得自己",呢個好同意...而我呢啲做左太多壞事嘅人就會抱住"自己做唔到嘅野,就唔好期望人地會俾你"

"[尊重]要睇對方值唔值才行使",呢個小弟就有所保留,唔係話個個都要睇值唔值,而係世上太多唔會尊重他人嘅人,就好似排 ...

用排隊呢個例子,有人打尖,係佢唔尊重左自己先,至於約予提醒係確認到底佢係不自知還是故意,如果不自知而願意順位排的便沒事,如果依然固我,尋求負責人協助便可,並不牽涉尊重與否的問題,那只是爭取自他之後的人的權益。
至於去到一個人人也打尖的地方,那就應該要「尊重」當地地域文化,入鄉隨俗,選擇加入打尖行列或離開當地,不再踏足,這也是尊重自己的體現。
12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

手機版|Archiver|Swing and Bang Club

29-3-2024 09:58 GMT+8 , Processed in 0.104231 second(s), 22 queries .