Swing and Bang Club 【 S & B 】 - Safe Sex Club .....[我們都是友善、不甘於生活平凡,敢於面對自己所需的人]

Forgot password?
 Register
Search
View: 574|Reply: 17
Print Prev. thread Next thread
Collapse the left

我看喪屍片

[Copy link]
Jump to specified page
Theme
Post time 20-2-2013 13:22:25 | Show the author posts only Reply Awards |Descending |Read mode

Reister NOW!! 馬上註冊,了解更多活動內容,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉S&B。

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
自1968出現第一部喪屍電影<Night of the Living Dead>,
到十年後出現的<Dawn of the Dead>港譯為(生人勿近),喪屍片便成為了恐怖片的其中一個片種,
我個人對恐怖片沒多大興趣,排開一列的電影海報,要選電影來看的話,恐怖片必定是較後的選擇,
尤其是和女士在一起更不會選,不想被誤會想乘[驚]搏懵,
對恐怖片,不是害怕,只是生活中恐怖的事情充斥耳目,用不著花錢入戲院再去嚇自己一番了吧。

喪屍片是我較為容易受落的一個分支,因為有實質形體,只是賣相不甚討好,
不像吸血殭屍那樣神出鬼沒,拙劣的導演最愛用突如其來的巨響加畫面去嚇你一大跳,這是最討厭的手法;
一般喪屍出現都是較慢速,未發現獵物時都比較安靜溫和,
當然亦有些像是瀉肚子找廁間所以跑的好快,人們只要懂得躲避便好,也不至於太過屈機
(強弱太大對比,形成過份懸殊對陣),
想消滅他們,方法更是清清楚楚,給他們頭部施以爆頭一擊即可,
比起吳宇森英雄片裡的奸角,易消滅得太多了。

隨後1985年出現的<The Return of Living Dead>(哇鬼翻生),
開創了又驚又笑還有點色的喪屍片先河,給驚嚇片加入了新元素,十分成功。

http://www.youtube.com/watch?v=4KTu1UjuKXI

當年還是小孩子
這一幕,一真深深印在腦內。

First
Post time 20-2-2013 14:04:56 | Show the author posts only
呢個男仔叫Nicholas Hoult.

成名作TV series.skins season 1&2

http://www.youtube.com/watch?v=iidblUWW0kA

3Floor
Post time 20-2-2013 18:22:56 | Show the author posts only
呢套幾吸引咁喎...:icon27

我間唔中都會有行屍走肉mode,皮笑肉不笑,唔係無目標嗰種,而係有時唔想諗野,或者有負面野唔想令其他人擔心自己有無野嗰啲...所以對我來講間唔中喪屍下都ok架~:P

記得喺之前嘅活動大家都講過下,其實港產片早期嘅殭屍先生系列都幾得呢!:lol
4Floor
 Author| Post time 20-2-2013 19:48:18 | Show the author posts only
5Floor
 Author| Post time 20-2-2013 19:58:53 | Show the author posts only
原帖由 Sumi 於 20-2-2013 16:22 發表
我看了!我看了!這片給我的感受很深!今次吾係淨係睇靚仔啦!

有咩野感受要分享下喇!
6Floor
 Author| Post time 20-2-2013 20:08:31 | Show the author posts only
原帖由 Dino 於 20-2-2013 18:37 發表
呢套幾吸引咁喎...:icon27

我間唔中都會有行屍走肉mode,皮笑肉不笑,唔係無目標嗰種,而係有時唔想諗野,或者有負面野唔想令其他人擔心自己有無野嗰啲...所以對我來講間唔中喪屍下都ok架~:P

記得喺之前嘅活動大家都講過下,其實 ...

果D直頭係經典喇!
7Floor
Post time 23-6-2013 11:24:47 | Show the author posts only
我也蠻喜歡喪屍片
可是我是視覺系的...
不太喜歡年代太久遠的 (像Night of the Living Dead / The Omega Man)
主要都是看2000年之後

看會長那麼推薦Warm Bodies
有機會也真的要看一下了(笑

我也說說那幾套喪屍片令我感受比較深的好了
第一套 I am legend
其實這套是不是喪屍片也頗難介定....
因為好明顯 都是有意識 有感情 有智慧的
感覺上 比較像獸化了的人類

丫對了
在原作小說中 那些其實是吸血鬼
還會說話 會色誘 也會有間諜
亦建立了自己的社會(笑)

喜歡這套 也是因為這與別不同的設定
還有狗狗.....(笑)
說真的 電影改動了好多地方
除了本身獨特的設定之外
故事都已經完全不同

好像又有點離題(笑)
可是不說又不行
因為這才做就了電影版的混種喪屍啊~~

說回電影好了
這套電影慣常出現的苦中作樂比重比較大
是世界觀不同吧
白天是主角的世界 晚上是喪屍的天下
楚河漢界 壁壘分明
主角可以在日曬的地方自由出入 自娛的方法多的是(笑)
只要做好消跡的工作 晚上就沒喪屍可以找到他

還有就是 也喜歡主角在示範
如何在極端孤獨的環境下 維持住自己的理智
以動物作伴 看新聞錄影
堅持外出影視店借DVD
跟假人說話

思想影響行為
看起來這些都是病態行為
但依敝人愚見 他只是在模仿 以往的生活
只是想維持自己的正常的思維

細節就說到這裡好了 其他留給沒看過的倌們自己挖掘吧
看過的 我也建議看看小說版
看完那天 我步出影院時
腦中出現了一個問題

誰是怪物?
正常的人 在社會上是不是反而被視為怪物
堅持最原本的自己 是不是會被世人所歧視

可能我本身已經是怪人 才會這麼在意吧(笑)

晚點回來再說說其他的
8Floor
Post time 23-6-2013 13:47:11 | Show the author posts only
Zombieland唔知岩唔岩大家口味呢
一套滿搞笑的喪屍片
亦充滿人類既感情
但驚噴程度相對地減小。。。
9Floor
Post time 23-6-2013 15:00:46 | Show the author posts only
原帖由 巧兒 於 23-6-2013 14:02 發表
Zombieland唔知岩唔岩大家口味呢
一套滿搞笑的喪屍片
亦充滿人類既感情
但驚噴程度相對地減小。。。

這套也不錯看啊
我也蠻喜歡他的黑色幽默
4月也出了劇集

不過說到黑色幽默....
我會更喜歡Shaun of the Dead(笑)

如果說人性 我會推薦The Walking Dead的漫畫.....
Rick的信念
Shane的無助
Sasha的自私(也可以說是團體理性)
Carl的反社會
Daryl的鐵漢柔情 (要是我是女人 也會愛上他吧......)
Dale的慈愛

Glenn的堅強
Michonne的理性跟執著
最利害是Governor對權力的迷戀跟仇恨 還有不擇手段
太多角色了,,,,要說可以說到明天(笑)

劇集版其實也好看
不過角色少了好多
所以人性也沒那麼多元

靠夭....又離題了
明明說在電影.....
抱歉抱歉orz

說電影!!

28weeks later也不錯
醫生姐姐跟Doyle的道義.....醫生先不說....但Doyle以PMC來說 真的好有道義了 (你看看在天上飛的那個....跟本不敢下來)
父親/丈夫的自私 虛偽 內疚
2個死小孩的無知跟膽大妄為.....

也是印象比較深刻
10Floor
Post time 23-6-2013 18:28:05 | Show the author posts only
英劇有套行屍肉心都幾ok
11Floor
Post time 23-6-2013 18:41:29 | Show the author posts only
原帖由 巧兒 於 23-6-2013 18:43 發表
英劇有套行屍肉心都幾ok

!!
這套想看 可是沒找到....orz
晚點再努力找找好了

說到近年的英劇.....不得不說Black Mirror及Being Human
哎.....好像又離題了....抱歉
12Floor
Post time 24-6-2013 15:06:47 | Show the author posts only
原帖由 bangdoll 於 23-6-2013 18:56 發表

!!
這套想看 可是沒找到....orz
晚點再努力找找好了

說到近年的英劇.....不得不說Black Mirror及Being Human
哎.....好像又離題了....抱歉

手機既。。安卓的 可以用千尋影視
蘋果的可以選用多屏瀏覽器
13Floor
Post time 24-6-2013 15:08:15 | Show the author posts only
原帖由 巧兒 於 24-6-2013 15:21 發表

手機既。。安卓的 可以用千尋影視
蘋果的可以選用多屏瀏覽器

怪不得
小弟只裝了pps.....跟風行
多謝巧兒師姐指教
14Floor
Post time 2-10-2014 06:30:16 | Show the author posts only
我都有睇呀~
我鍾意睇人和非人類的愛情片
呢類片特別有“愛”
可能呢個世代缺乏愛....所以唯有係電影世界裡憧憬下

唔知係咪太過投入.....
一有d感動位,死人冧樓位,發人心醒位之類會跟住主角一同流淚!

亦都好欣賞外國片時時刻刻添加幽默
戲裡zombie時常警惕自己要學做返人類
要由“say something human”開始
係危難關頭都堅持“say something human”
結果幫士兵大戰骨仔時,人地打到火紅火綠
佢就on居居係咁同士兵say hi.......
笑到標眼水!

我覺得呢套戲好有massage........
15Floor
Post time 1-6-2017 21:18:45 | Show the author posts only
咁多年黎,有好多以喪屍為主題既電影,我係一名喪屍迷,近代拍既都應該睇過哂。我覺得Warm Bodies 係當中最有新意既喪屍片。
雖然唔能夠同製作成本較高resident evil系列嗰類比較,但勝在有創意。除了黎部之外,真係唔係太諗到邊部題材比較特別既喪屍戲。而近年,
唔知製作單位係咪已經寫到冇野寫,慢慢就開始將喪屍片或劇既主題放左喺人性上。去到嗰個人類近乎滅絕既時候,剩餘人類所要面對既,已經唔再係點樣打喪屍,而係點樣去抵抗其他剩下既人類,人同人之間已沒有任何信任可言,而對住同生共死過既人,都唔知聽日仲會否繼續喺身邊。。。
太負面了,睇得唔太過癮,但要秉承喪屍迷應該做的,就是悶都繼續睇。。。
16Floor
Post time 2-6-2017 11:20:18 | Show the author posts only
Rimmi replied at 1-6-2017 21:21
咁多年黎,有好多以喪屍為主題既電影,我係一名喪屍迷,近代拍既都應該睇過哂。我覺得Warm Bodies 係當中最 ...

Hi Rimmi~~
我都係一個喪屍片迷,鐘意warm bodies嘅題材,由喪屍嘅角度去睇個世界真係好新鮮,好特別!
睇住佢地變返做人嘅過程好有趣,係以前唔會係其他戲見到的!
我記得自己睇時笑咗好多次,因為d對白係幾幽默的
17Floor
Post time 8-6-2017 21:10:26 | Show the author posts only
nick replied at 8-6-2017 17:22
有冇追美劇walking dead?

有!由第一季到而家,你呢?
18Floor
Post time 9-6-2017 13:58:59 | Show the author posts only
nick replied at 9-6-2017 10:25
啱啱睇緊第一季, 真係幾正你去邊個站睇? 我睇百度, 成日斷

我成日轉網站咖喎,喺香港,好多大陸網都睇唔到
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

手機版|Archiver|Swing and Bang Club

24-4-2024 04:38 GMT+8 , Processed in 0.153240 second(s), 22 queries .