Swing and Bang Club 【 S & B 】 - Safe Sex Club .....[我們都是友善、不甘於生活平凡,敢於面對自己所需的人]

Forgot password?
 Register
Search
12Next
Return to list New
View: 3260|Reply: 36
Collapse the left

Q:求信心剩餘面積

[Copy link]
Post time 7-7-2018 17:06:17 | Show all posts |Read mode

Reister NOW!! 馬上註冊,了解更多活動內容,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉S&B。

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
想動筆寫下近期所見所聞,掃視之下,見到這篇Chris五年前的舊文,重溫一次,如在目前....

[堅守會規,合則來,不合則去]

時常都說要進步,五年不是短時間,場地有進步,驗身要求有進步,
活動設備有進步,活動流程和安全部份有進步,
但反而最重要的參加者質素,會內的文化,沒看見有多大的進步,甚至有倒退;

上有政策,下有對策,[不能咬耳仔]的原因是因為對活動內其他人不禮貌
除了個人私隱、不恰當話題或說人是非外,還有什麼需要咬耳仔?
不能咬耳仔嗎?那靜靜拉埋一邊、入廁所、霸佔個房間、或壓低聲線去講,
其他人見到,氣氛有異,都只好識趣
新人見到,就更覺得這裡原來大多是表面友善,內裡各懷鬼胎的人。

[不應三個同性聚在一起傾談]那就五六個好了,最好還要佔間房來暢所欲言才夠爽;

[Say No一定要停止]有停止,三秒後再繼續、停止但不放開、  認為對方發音不準、接收訊息不良,
暴徒手法層出不窮,施者可能覺得好風趣,好有智慧,受者又如何?
滿足一時之欲,最終受害又是誰?

[不能透露自己或詢問別人會否出席活動] 外遊是[活動]嗎?興奮得不能不跟會內的人分享?
禁不住要去問別人有去的份兒嗎?如果那人沒有被邀或被邀請了卻原來不想和你同行,那怎辦?
我真的有試過就算已經交付了旅費,也終止其參加資格,絕不手軟

其實不需要去到活動,只要到聊天室看幾頁,就已經目定口呆影響內分泌

[不能使用有名份的稱呼]原來有人已經悄悄地組織了一家老少。
如果我想和你家的女兒歡好,要不要問過父母?這樣有關係,有不倫感,真的會玩得興奮多一點?
對不起我捧打鴛鴦,我攪散人家庭....
突然有所感悟,我攪會,是否攪散別人家庭呢?

[不能在會網上相約在活動進行較親密的行為] 新人如此,正要出手處理才發覺是舊人挑動,我又如何是好?
扣HP記缺點有效嗎?

[不應透露個人生活細節或健康情況] 有心人裝無心人,如果身邊有人知道你有上我們會網,稍為細心推敲,
就能鎖定閣下是誰,之前之後你做過什麼,也會被人掌握而不自知,後果有多嚴重,難以預料

[不能透露自己或詢問別人會否出席活動] 再一次是這問題,不明示就玩暗示,
用暗語去表達,去問,什麼[船期已出]、[貨物已訂],Safe sex party會變左物流論壇,
方法熱情奔放,創意無限,果刻我真係好想爆

許多年前,已經有動議取消聊天室,但我覺得聊天室絕對有其正面作用,能夠讓大家預先作適當熱身,
可以讓新人和大家混熟,可以讓舊人窺探新人的言品格,方便批核,要刪去,暫時我還拿不定主意,你們想要幫我嗎?

犯錯的人是新人還可以說得過去,但犯錯的不是新人,有舊人,也有是資深舊人,
有我好信賴的人,有我好疼錫的男女,處罰有用嗎?我不想鬧人,不想處罰人,
[吸引力法則],一定是我的問題,是我不夠正面?是我思想不正確?才會吸引這些人與事,
給我時間,我會好好思考一下。

近日,開始思考個會應該要向前走,考慮徵詢法律界意見,將個會做得更正式更有規模,
考慮用十多萬去寫個屬於S&B的網頁,考慮開公司去運作.....
還是,是時候退下火線的方向走,真的好累,要我繼續努力可以,要我犧牲私人生活可以,
但我想知道,我是在為誰去努力,我相信在香港的性文化發展史上,我也算是個人物,
再為這群人,這事情去消耗我的生命,還值得嗎?
最重要是,我所剩餘走下去的信心真的不足,我很需要,需要值得為他們努力的人去支持。

攪會不是無私的,世上暫時我也未找到真正的無私,我想獲得的是成功感和滿足感,但我相信我的世界仍然好大,還可以有更多的嘗試,
不值得為了這些虛無的感覺而放棄其他

Post time 25-4-2019 16:57:26 | Show all posts
大佬:
到當日先發現原來之前冇睇到你呢篇文章,一睇完都忍唔住要留言。

SnB 運作咗十年以上,到今時當日咁成熟嘅制度、規則同入會程序,其必需性同效用如何不用再懷疑:(就壇上所見啦)大部份會員都嚴格遵守規則,會務運作良好。另一明證就是大祠堂同自省區,十年以來咁多活動,案件仍是寥寥。

樹大必有枯枝,即使審批如何嚴格則度如何完善,如果要求會內100%會員都完美表現係冇可能。取而代之,一個行之有效嘅賞罰制度就係核心價值:讓違反規則的人得到應有懲罰,為自己得行為負責已經足夠,呢個就係法治社會的可貴。

而我記得會長講過,呢度係法治+人治,呢個比起全法治只有更加好,因為咁樣可以避免有人透過制度的漏洞去踏界犯規造成破壞。你同會長一直都得到會員們的愛戴,又再證明咗而家呢個做法係正確。

至於如果有人咁叻違返規則但不被發現到尾,你只有恭喜佢,佢玩贏咗個制度,在不破壞任何嘢的情況下得到一切。
而現實的情況係,好多人以為可以逃過法眼挺而走險,咁對唔住喇,請你為不足的自知之明負上沉重嘅責任。

最後一個小小意見: 俱樂部同公司係好大分別。作為一個俱樂部,會員同管理層之間嘅闗系係亦客亦友,因此會當俱樂部係自己的家一樣去愛護同珍惜;但當一個人變成完全的客人之時,就或多或少會變得勢利且為己打算,對管理層管理會做成想像之外的困難。

雖然我未係會員,但已在討論區入面感受到會員們的投入同對個會的愛,成人之間毫無機心的交流,除咗呢度我再想像唔到咩地方可以發生。單單呢樣。我都好希望 SnB 可以長久健康咁樣運作落去。
大佬,會長,衷心咁向你哋致敬,同埋送上最誠懇的佩服。

Post time 8-7-2018 00:20:43 | Show all posts
記得初入會時,未同大家熟絡,眼見大家圍埋一齊傾得起勁,由其是係全女班時,的確難以介入,更有一種渴望融入大家嘅感覺。
宜家留係會一段日子,同大家慢慢建立左感情,好似親密左就忘形,我的確經常犯規了:[不能咬耳仔][不應三個同性聚在一起傾談]
對唔住,以後一定會好好自制,明白會長只有一個,要顧慮嘅太多,犧牲亦好多,的確係好攰,感謝你一直以來嘅付出!
作為會員嘅我地,好多野都未必幫到手,唯一可以幫到你嘅就係努力守規矩做好本分,唔好加重你負擔。

聊天室實在難以監管,但無可否認,聊天室又真係有唔少正面作用,對於新人同舊人都各方面好有幫助,我會投「保留」一票。

入會前,睇過訪問你話想出書,其實我係一直期待緊有機會見到呢本書面世,好希望呢個會更多人認識、sex party 更普及、香港思想更開放⋯⋯
或者有生之年未必見得到香港呢方面嘅改變,但你令香港性文化發展上起碼有改變,而且都一定係幫到好多人,
起碼幫到我滿足左各方面需要,都解決左各方面問題,暫時成世人最滿意嘅生活就係宜家,好想再維持一段時間,唔想咁快完結。
相信會長可以令S&B 繼續進步,所以請繼續加油!辛苦你了!
Post time 7-7-2018 23:55:42 | Show all posts
玩還玩, 大家的安全意識同互相保護既意識一定要有。

全個會只靠一個人去做警察維持治安係唔 work 既。最理想, 當然係大家都知分寸唔好出界。退而求其次, 就係會員之間要互相提點建立應有既行為文化, 以保障大家可以有 discipline 咁玩得安心。而最起碼的, 就係資深會員需要承擔部份責任去維持會中秩序, 以身作則, 提醒新人, 有需要時向會長匯報情況。就前一兩日我就無意中見到 Virginia 在壇上提醒新人不可相約其他會員見面時入房云云, 做法十分正面正確。

大家都係人, 都有偶爾出錯既時候。但希望大家千萬得意時唔好忘形, 一定要謹慎。當一個人忘形時, 危險就在附近。希望大家都玩得安安心心之餘, 唔好激死會長副會長。功德無量。
Post time 8-7-2018 01:10:37 | Show all posts
自問有唔合會規嘅地方,但大佬都容讓我留在會中咁耐,
真係好感動!
或者可以咁講,如果冇左個會,自己只會停留在空想嘅階段,
因為有大佬有個會,好多幻想先可以實現。
所以都同自己講過,如果有一日要退休;只要有用得著的地方,
我都會支持大佬,支持個會。
明白到,舊人更加要做一個好嘅榜樣比新朋友,所以時常都要
警惕自己要做好D,例如:同女士交流之後唔好霸住間房,
盡快沖完凉出左大廰,跟住就要盡快放手,俾機會其他男士。
當然唔止呢啲咁少啦,仲有好多其他細節嘅嘢,
都寫咗係會係上邊 。

Post time 7-7-2018 17:33:49 | Show all posts
大佬,看完篇文,我感受到你的痛心,只能說我會重讀會規,努力做一個合格嘅參加者。人總會犯錯,大部份都系無心之失,並非刻意挑戰會規制度之舉,所以希望如我犯錯而又未能意識,大佬及大家可以多多提醒,定必改善。
至於聊天室,我真的認為是新人認識人與被人認識的好方法。
我經常諗究竟系咩驅使大佬不辭勞苦甘攪會11年,我吾知道,但請容許我自私地懇請大佬繼續攪落去。因為有你,所以大家能安心在這裹玩,遠離世俗煩囂。
寫字吾叻,希望大佬能感受到我對你嘅感激同愛(飛機)

Add post (7-7-2018 17:37):
非基*
Post time 8-7-2018 16:22:49 | Show all posts
首先想同會長,同個會,同大家講對唔住
我經常地犯下大大小小既會規,帶給會長好多麻煩
經常得意忘形下便口不擇言,犯錯亦都係一次又一次,
同時亦經常地輕視左每件事既嚴重性,無諗過會傷害到自己傷害到別人,
而令到會長失望苦惱及感到累事,係更加令我感到內疚自責及慚愧
辜負會長一直以黎既保護及愛鍚。
黎緊我會好好思考一下自已既待人處事,個人品德及操守,
再好好地審視自己,可唔可以答應自己規規矩矩地玩遊戲。
對唔住......會長...
Post time 14-6-2020 18:13:36 | Show all posts
我覺得世界上所有事情都係不斷變化的,不斷進步的,不論是人或是事物,不要妄自菲薄,也不要得意忘形。

會長及副會長已經將個會運作得好好,但做搞手從來都係吃力不討好,但從參與者中嘅享受,自身嘅滿足感,埋搞會嘅成就感,我相信絕對值得搞落去。

只要繼續嚴格監控入會嘅質與量(呢個我相信係很花心力),會內嘅秩序,我相信眾人都會樂意繼續協助。

既來之,則安之

我相信方向,係會在你用心運作時出現的

感謝S&B
Post time 20-7-2018 22:12:44 | Show all posts
雖然我的參加活動申請還未批,但會牢牢記住以上錯誤,避免日後真有機會參加活動時就即刻犯規!但很坦白的講,當一個組織參與人數愈多,參與人資歷愈久就因為彼此熟絡而容易鬆懈犯錯!

所以明白大佬把關不易亦知你為了會付出很多,除了會員自己要時常警惕也要互相提點,如果見到以上情況可以禮貌地指出對方犯錯,如果情況未有改善再通知會長或監埸人員。希望大家在此玩得開心又安全。
Post time 7-7-2018 19:17:45 | Show all posts
對不起,我想我多多少少都有觸及會規。很多時候我們沒有考慮到事情的嚴重性,我們說是一家人,但當然沒有非份之想,只覺得有趣、好笑。
沒有想過會造成不良風氣,讓不知內情的人以為可以亂說、亂約人,那是我們不好。
連日來我心都不好過,好像大家一旦更親密了就放肆了⋯⋯包括我自己。

將心比心,你待我們好,為我們著想,我們是知道的。
謝謝你一直以來照顧我們的身心健康,辛苦了
Post time 7-7-2018 20:21:08 | Show all posts
得意忘形、是我的過失。
當晚俾大佬當眾道出我的過失是很好的提醒。我也會牢記在心防止再犯當晚犯下的三個錯誤。
引言Alexander的話、我們都是不正常地貪玩的。因此處理起來我們這群人也特別的難搞。
但大佬你始終是人一個。不會分身、不會讀心術。但一直以來能夠維持會的運作、維繫這個大家庭、是非常了得的。
請大佬不要放棄、有需要時、相信會內各位資深會員會盡力支援。
Post time 7-7-2018 20:45:49 | Show all posts
大佬,雖然我入會時間不久,但都見到你為左個會不斷進步落左幾多心血同努力,更會考慮會員提議認真研究改進方法。過去我也曾不自覺踩過界,幸得其他會員提醒,明白所下既規則係為左保障會員,一個會唔只要有個努力既好會長,更需要各會員去守規則去維持下去。

其實真係好感謝Chris and James開創了並維持這個美好的地方,我都想個會繼續變得更好。一直以黎辛苦你了!
Post time 7-7-2018 18:01:51 | Show all posts
大老所見的問題,我也早已見到,當時想遲早出問題,不過我作為新人,不方便去提點舊人,惹人討厭,其實當中我也有試過傾計太開心犯過類似情況,所以立即收斂,我也希望這個會越來越好,我也希望在這裡找到我想要的,多謝大佬咁多年的無私奉獻,我也寫了首歌想作鼓勵,從未公開過,正考慮將版權送比個會,希望笑納
Post time 18-7-2018 13:19:03 | Show all posts
自從認識到S&B之後,一直覺得James和Chris兩位都是超級人物:從會規嘅細緻;活動安排嘅精彩細節;會員嘅多樣化…等等,可以想象到會務嘅繁瑣。

我個人希望可以提升自身條件入會,更希望可以S&B能夠延續落去。 假如有幸入到會,我亦希望可以幫助減輕兩位會長嘅負擔。
Post time 7-2-2022 00:03:16 | Show all posts
guy佳 replied at 6-2-2022 12:20
增加規模和退下火綫是兩個南轅北轍的方向。
忘記了最近在哪裏見過chris說snb不會永遠的營運下去,呼籲誰誰 ...

好明顯的就是和逆景對著幹,要更上一層樓。
風光時落幕,金盤洗手,必定比暗黯然退下來得好,
到達下一個高峰時再看看心力如何。

Post time 9-7-2018 01:28:06 | Show all posts
多謝Chris和James給大家一個特別的地方

一個不停變好的地方

退下來是一定要考慮的
畢竟人會變 會老 會離世

如何制度化是一個必要面對的方向

另一個方向是如何令SNB在
社會性文化發展中發揮更大的作用
是marketing還是其他
我亦不大清楚

放棄,未係時候bor
任重道遠哩 ...hehe

Post time 6-2-2022 12:20:17 | Show all posts
增加規模和退下火綫是兩個南轅北轍的方向。
忘記了最近在哪裏見過chris說snb不會永遠的營運下去,呼籲誰誰誰趕緊提交報名表格云云。言談之間感覺到一絲唏噓,欲説還休,欲説還休。
這帖文有點久遠,不知你們最後朝哪個方向走?此文有沒有續集?
Post time 8-7-2018 20:15:57 | Show all posts
我犯了不少會規⋯
最近我不斷製造麻煩⋯好似燒壞咗個腦咁⋯令你咁頭痕,我
令你失望,我對不起你⋯對不起⋯

你對我不求回報嘅好⋯我深深感受到⋯
好多謝你一直以來對我嘅關懷,愛護⋯你救咗我一次,又一次⋯

願你可以輕鬆快樂,S&B繼續壯大

Post time 20-3-2022 11:01:02 | Show all posts
Chris replied at 7-2-2022 00:03
好明顯的就是和逆景對著幹,要更上一層樓。
風光時落幕,金盤洗手,必定比暗黯然退下來得好,
到達下一個 ...

好多謝會長同副會長和逆景對著幹呀!
令差點想退縮的我又重新有力量出發啦!
記住我話要玩到退休架
Post time 19-3-2022 23:06:26 | Show all posts
搞會並不是容易的事,要處理好多人事上的未知數和變化,也會為自己的生活上帶來很多的煩惱。
但你們仍然堅持和付出,這證明了你們對這文化有一定的信念!
希望你們在未來會找到下一代的繼承者,能夠令&B延續下去!
Post time 8-7-2018 17:22:14 | Show all posts
這文章帶出的問題很有意義,人如何善用自己的創意?當面對規則時我們會努力守衛或是努力尋找突破點?人是可信嗎?人會濫用自由?這些問題都可以在哲學層次討論,將來如果有機會加入,可說是一個很大的挑戰和觀察。
Post time 7-7-2018 20:05:12 | Show all posts
貪玩係我地既天性,好多時都有機會不自覺咁踩界,依個時候真係靠晒大佬你,我相信會員們唔係有心破壞會規,我地只係一群需要照顧既貪玩小朋友。
我都為我做錯過既道歉,其實你真係好好人大佬,辛苦晒
Post time 7-7-2018 17:48:23 | Show all posts
大佬完全明白你定會則嘅目的,方向正確,完全為我哋好以做, 只是一時忘形會犯下規條,我會好好提醒自己,為會為大家為自己好好守規,等Snb能發展得更好
難得有一個平台令大家做回自己,請不要放棄
Post time 20-3-2022 13:20:39 | Show all posts
Jovi replied at 20-3-2022 11:01
好多謝會長同副會長和逆景對著幹呀!
令差點想退縮的我又重新有力量出發啦!
記住我話要玩到退休架

退休後,如果身體可以,也要繼續享受人生的!
如果大佬仲侵我們玩!
Post time 8-7-2018 21:49:34 | Show all posts
人會忘記事情,開心唔開心,都會,希望大佬唔好唔開心,偶然間閃失要比人「喝」一聲醒醒神,你用你把迷死人嘅聲線提點一下,好嗎?
有時或者自己做得踐界都未必知道,要麻煩你。
Post time 20-3-2022 19:08:12 | Show all posts
Sam replied at 20-3-2022 13:20
退休後,如果身體可以,也要繼續享受人生的!
如果大佬仲侵我們玩!

好呀~~如果大佬仲侵我玩的話
Post time 26-7-2022 20:48:28 | Show all posts
單靠一兩個人去營運同監管一個咁有系統既會,真係好不容易,
各會員都要記住會既規舉,識得保護自己同其他會員!
Post time 7-7-2018 23:18:01 | Show all posts
對不起,大佬
係我太貪玩,太想玩,所以至犯規,但從未有過份既想法
仲要我係入左會咁耐,令到你失望,真係好抱歉

Post time 7-7-2018 20:05:46 | Show all posts
明白及受教了;會努力去遵守維持 snb 會規會風

希望Jame大佬於此舒發後,往後日子能夠過得更好,不論會與個人自身

Post time 7-7-2018 21:20:53 | Show all posts
大佬
對不起
如皮皮說,我們並沒有非份之想
我們貪玩、過份左
我為我做錯的事道歉,對不起
以後言談、文字會小心
Post time 7-7-2018 18:35:28 | Show all posts
我能明白你的累,可以理解你的煩惱,只要你明白你的付出仍有人默默支持,你所付出必有回報,值得的
Post time 20-7-2018 00:22:35 | Show all posts
雖然參與度已大不如前,但五年前跟五年後的回應也是“一句到尾支持到底”!

共勉之!

Post time 7-7-2018 18:58:08 | Show all posts
我會乖乖既,你辛苦大家會明白,錫哂你
Post time 9-7-2018 01:23:18 | Show all posts
大佬
德不孤 必有鄰
共勉之。
12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

手機版|Archiver|Swing and Bang Club

28-3-2024 18:41 GMT+8 , Processed in 0.128505 second(s), 25 queries .