Swing and Bang Club 【 S & B 】 - Safe Sex Club .....[我們都是友善、不甘於生活平凡,敢於面對自己所需的人]

Forgot password?
 Register
Search
1234Next
Return to list New
View: 2182|Reply: 62
Print Prev. thread Next thread
Collapse the left

願大家能成為更成熟的S&B參加者

[Copy link]
Jump to specified page
Theme
Post time 22-11-2014 02:18:45 | Show the author posts only Reply Awards |Descending |Read mode

Reister NOW!! 馬上註冊,了解更多活動內容,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉S&B。

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
「細心安全,勇敢嘗試,求同存異,互相尊重」,係我主辦S&B一路既方向,只要覺得值得試,就會努力設想其可行性,
如過去的船河、唱K、桑拿浴室、studio、電車、境外旅行、大型集體車震,
和今次的酒吧場地…每次都成功,S&B主辦活動的模式、文化亦已經成熟。

當然,成功的原因,不單要依靠事前的安排,一眾參加者的合作、維護和自律也非常重要,
否則一次的失誤也足以打窒我再去試再去行,如當年的電車和唱K(隔了數年後才敢再試唱K)也曾出了亂子。

幸好在大多數參加者的協助下,活動絕大部份也非常順利;
當然…偶然的失誤也是有的,除了犯會規外,間中就會發生一些問題......

如今次酒吧活動,活動前就已經briefing了要注意執拾,
不要留下痕跡,把所有東西帶走…點知…活動後,店主第二日話我知…

現場…

戶外(我們當晚的玩樂區域)…

拾獲…

兩個…

已使用過的…

……
………
..............

Recommend
Post time 25-5-2016 11:37:46 | Show the author posts only
何謂自律?自律,是在無論有沒有別人在的時候,都主動守紀,非怕被人處罰,非要受人讚賞,非要讓人知道。自律這兩個字相信對大家來說一點也不陌生,從讀書、工作都被灌輸做人要有自律、盡責的精神。自律就是不用別人監管,而懂得自己約束自己的行為。在日常生活中很多時候都能夠體會到自律的重要性,例如排隊上車,拋垃圾等行為,基本上我們的一舉一動跟自律都息息相關。大家試想像一下如果每一位都沒有了自律,整個世界會變得怎樣?從此沒有人會排隊上車,沒有規矩秩序可言,形成不公平的情況,世界變得混亂不堪。假如每一位都亂拋垃圾,整個活動埸地豈不是變得像個垃圾崗一樣,污煙漳氣,最後還要勞煩工作人員替我們執拾垃圾。如果每一個人都可以自行管理好自己的垃圾豈不是令大家有更整潔、舒適的活動埸地,更可以減少工作人員的工作量,工作人員只是為我們管理活動而並不是替我們執垃圾的。希望大家能將心比己,以身作則,嚴於律己,自然影響其他人。但是,自身的態度才是最重要的。假如有人違反會規,總不能反辯那是他的自由吧!我們享受活動,但我們也是有責任約束自己,安份守己。希望大家都能明白了自律的重要,我們要持之以恆,自律守己,再影響他人,使s&b不紊有序。
以上小小建議,套用會長的標題作結尾,願大家能成為更成熟的參加者。

Recommend
Post time 24-11-2014 10:40:49 | Show the author posts only
Dino replied at 23-11-2014 22:15
提出之前已有想過會長的考慮,而集體扣分的原意亦真的來自軍訓 - 目的是令大家知到團體的重要性...
過了 ...

想補充多小小...
明白會長錫住大家,亦不想令大家來sex party 玩都諸多限制...不過小弟個人成日都覺得,會規只是一種禮儀和共識的標準(如食西餐都有不同的 table manner),入得黎睇完會規應該知到啱唔啱玩,就算未必完全清楚文字上的意思,上了會網一段時間,或到真正參加過活動,便會感受到會規的意義,因為如會長說,這都因為各級人仕由遵守會規開始,去一起建立一套"禮儀"...

而加分扣分制其中一個原意是能公平公正公開去令大家知道這套"禮儀"是實實在在的進行,而有些一直存在的問題,也可試用這制度去改善....

個人認為,以今次無手尾的改善方法(集體扣分),找"斷正"者去勸導或直接扣分,那種力量不及"咦!我大意的話會一鑊熟!" ,這正正因為,我地嘅禮儀和文化係以不影響他人為前題....

而所有參加者,也因為個人以至整體利益,會更主動留意自己和別人的手尾,達至整體"再無手尾跟"的效果。
Recommend
Post time 23-11-2014 17:49:35 | Show the author posts only
Chris replied at 23-11-2014 03:42
作為已經和大家共渡了六年的參加者,見證了會內不少的進步和創新,對於這個「無手尾」的問題,有沒有什麼 ...

我有啊...... 不過唔知可唔可行.... 不過都嘗試講出黎一齊參考下......
有時未必係有心周圍扔既.....可能係因為當時既環境無辦法扔到而事後行開左就唔記得
發現最嚴重既地方係床.....同地下.....通常係搵唔到垃圾袋既地方或者垃圾袋好遠既環境都會有大量dom dom出現.....
所以我地作為參加者都要注意唔好將dom放係床/難見到既位置......因為執既時候會好辛苦.....有排搵.....
就算無垃圾袋都應該集中放係當眼位置/枱面,千其唔好就咁放係原地放/放係床....
或者可以好似我咁.....隨身痴住個袋仔..... 不過係用黎儲用過既dom.....到有地方扔時再一次過扔....
又或者係附近加多d垃圾袋.....係伸手可及既地方......
不過點都好,自律最重要.....要將有手尾哩個意識帶俾參加者先得.....

Add post (23-11-2014 17:57):
仲有一樣.....取dom dom 既位置附近盡量都要配置一個垃圾袋.....方便扔棄.....
如果咁都仲有遺漏.....就要靠參加者自律啦.....暫時係諗到咁多.....
Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 04:11:41 | Show the author posts only
Toby replied at 22-11-2014 13:52
當晚活動去到尾聲我都有諗過:抬起晒再check多次?可惜呢個念頭一閃即逝.... 應該要堅持 Sorry
...

我相信不是在梳化或其他需要搬開才能夠看到的地方,相片中顯示就在地板上,當晚你和我也是負責清場的人,怪不了人,是我們走了眼,但歸根究底,如大家跟足一點,這事就不會發生,所以才有這個帖的出現。

附帶一提,除了套之外,場主之一見到洗碗盤內的杯,內有半透明白色液體,就問我朋友,我們是否會玩得好狂野(意謂這些半透明色液體是精液)我睇完也覺哭笑不得,可想而知我們縱使自嗚質素如何的高,在一般人眼中是怎樣的形象,大家明白了嗎?
Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 03:29:54 | Show the author posts only
嘉菲猫 replied at 22-11-2014 09:29
其實…小妹有個個人意見,如果可以的話,
規定每對玩樂既男女會員在每一次完事後(只每一次活塞及其前戲活動) ...

數係要數,但唔係要數個兜(我們通常有個盛器盛載十數個dom)反而數下自己剛才手指用了幾多個,弟弟用了幾多個,離床時撿齊就可以了,否則倒不如行辦工室取文具的方法,套和潮吹巾、中央存放,拎幾多套,便登記名和數量,用後交回同等數量的物資,才可以再領新的…如果要咁樣,唔單止加重工作量,作為參加者會不會為這倒退而臉紅呢?
另外,S&B非常歡迎大家提供意見,由於大家既意見,才得見今日的S&B,所以只要有意見,不妨提出,不需要再附加最後那一段了。

Recommend
Post time 10-3-2016 02:20:19 | Show the author posts only
小弟響縱觀過一些動後感,發覺會長響工餘時間為眾參與者無私嘅付岀,為各位製造岀各種各樣不同嘅歡愉場所、環境,如西裝派對、T-back派對、船河、墾丁旅行、唱K總統套房等等諸如此類,為眾人精心炮製嘅心思
實在係有如各位性愛好者嘅救世主,既然會長為大家作岀如此努力
先莫論感恩,最基本嘅尊重都必須要有,尊重己及人,做好每個人自己應有本份同守好會規,至係各位成年人應有嘅成熟表現,並且更加成為會長繼續安排活動嘅最佳動力
所謂會員一小步,會社一大步
雖然我初岀茅盧,都只係為左發表自己感受,並無指責任何人嘅意思
有怪莫怪
Recommend
Post time 22-11-2014 10:19:41 | Show the author posts only
我是是大懵的人,但當晚知道呢個試辨嘅場地是難得的"荀盤", 亦知道會長為找更好既場地一直不辭勞苦,當晚也份外小心點算,完事後真係如加菲貓所講叫埋對手幫手....不過最後仍是大懵,離開時忘了帶走個人物品, 所以今次硬係覺得自己有份! 很可惜! 會長心血白費了!大家好可能失去一個好好嘅場地...

相信會長不是責怪,但自己過往現在都做得不夠好,也有歉疚....點都好,我地大家可以做的事,就是有權利必有義務,不要讓自己在覺得可惜,因為覺得可惜已經是太遲了!

小弟日後一個(套)都不能少!  寫得出,做得到!

Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 17:27:16 | Show the author posts only
Rain replied at 23-11-2014 11:51
十分同意會長觀點,信譽是非常重要的野。提醒我的以後參加活動都要好好behave。想必會長係活動之後面對店長 ...

又唔辛苦,只係租之前拍晒心口,話我地企理乾淨,玩完個地方好似無玩過咁(被訪問時我都係咁講)點知第一次就衰比人睇,都真係面懵既;不過面懵又點,都要再傾再租嫁喇,最多咪扮死狗螺螺下囉,情況可以參考「低俗喜劇」入面雷宇楊拖頭騾出黎話加戲,比杜汶澤小到反轉之後果個樣囉…「呢…呢…呢…得既!,你得既!攪掂佢,一於咁話!」
Recommend
Post time 23-11-2014 16:12:41 | Show the author posts only
Chris replied at 23-11-2014 03:42
作為已經和大家共渡了六年的參加者,見證了會內不少的進步和創新,對於這個「無手尾」的問題,有沒有什麼 ...

我第一樣諗到嘅係....未必可行,講出黎又可能犯眾憎.....

就係.......

集體扣分制!

例如:
1.當晚清場時發現有用過的套未有正確處理(除太隱敝如攝左入床隙)、在會網公開並所有男士都要扣分(如一分)。2. 如當晚清場前有人自覺清理,不扣分。
3. 由開始清場一刻開始,不接受任何人認頭。

這樣,所有男士都會更警覺,甚至女士都會主動幫忙。

Recommend
Post time 22-11-2014 11:47:34 | Show the author posts only
嘉菲猫 replied at 22-11-2014 09:32
規定每對玩樂既男女會員在每一次完事後(只每一次活塞及其前戲活動) ...

我想不單止要單數  還是DOM DOM的原意..用完即棄即處理這個意識要會員好好記住

不竟大家情到濃時...玩得奮起時...其至戰完馬上找人再戰時(小的還不知現場實況..以上只是估計..如有得罪見諒)....這種亢奮狀態就很容易忘記自己的手尾= =

當然老套點還有..當眼處貼提示提大家...不過這個小學雞的方法相信大家也不想見到- -

Recommend
Post time 23-11-2014 22:12:55 | Show the author posts only
Chris replied at 23-11-2014 21:26
我就係唔想下下去到罰,仲要全體罰,軍訓咁,一人做錯全體做掌上壓,去玩者,之前就算即場斷正捉到都話下 ...

提出之前已有想過會長的考慮,而集體扣分的原意亦真的來自軍訓 - 目的是令大家知到團體的重要性...
過了期限不能認頭,想令大家知到自己失當會影響他人以至整個會(今次事件是好例子)。

而以團體來說,清場前有人肯清理不扣分,是為了維護整體利益為前提。

懲罰只是一個像徵(1分),推動大家行動才是目的呢!

Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 04:43:58 | Show the author posts only
樂 replied at 22-11-2014 17:51
對於平常有清潔習慣的人, 保持環境清潔有如自身的慣性行為。
希望大家都能夠將保持環境乾淨齊整, 成為自身 ...

[慎獨]這個詞我已經忘記了,給你再次提起,的確係每一個雲人也應好好緊記的操守。我理想中的S&B,不單只是提供吃喝玩樂的地方,應該係給人可以坦盪盪的去學習做人處世之道的地方。
我自己也在學習中,共勉之。

你咩咩咩之後,留既言,有質素左。

Recommend
 Author| Post time 27-11-2014 15:24:42 | Show the author posts only
熊叔叔 replied at 27-11-2014 11:26
今次真係深深感受到榮辱與共的道理
講起甩漏野, 老熊都有點臉紅, 老熊發覺最容易漏野之時, 就係心急之時
趕 ...

現在還在拉鋸當中,場主提出要求提高價錢(現在已經一晚等於平時兩晚以上的成本),還要求我一個月用四次,我當然反對,唔想亦唔適宜用得太密,好快就會用死個場,現在還在商討當中.....

一切,一切,就因為兩個套在地上引起。
Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 03:45:37 | Show the author posts only
heartbreaker replied at 22-11-2014 11:47
我想不單止要單數  還是DOM DOM的原意..用完即棄即處理這個意識要會員好好記住

不竟大家情到濃時...玩得 ...

提起貼告示,以往因為擔心男女沖洗得不夠撤底,而要在浴室貼告示警告,後來因為想了解參加者臨場情況,而加設了「手檢目測」的措施而免除了,對於這個課題,貼告示不見得有實效。
Recommend
Post time 27-11-2014 11:26:54 | Show the author posts only
今次真係深深感受到榮辱與共的道理
講起甩漏野, 老熊都有點臉紅, 老熊發覺最容易漏野之時, 就係心急之時
趕住去沖涼, 趕住要走, 發生咗意外要即時處理 等等
所以無論幾趕都好, 離開間房之前, 真係要停一停, 諗一諗.
仲有, 如果發現上手有乜野遺留物品, 唔好做好人幫佢處理, 一定要叫返佢入黎, 自己處理, 提高返佢既警覺性

dino 兄的 連坐法, 亦未嘗不可.
Recommend
 Author| Post time 22-11-2014 21:50:21 | Show the author posts only
dick replied at 22-11-2014 03:14
會長所言甚是
我都要多d執拾下先得  
遲下等我搵多個人一齊執 互相提點下.... ...

唔係指活動既善後呢,係指每位男士玩完後,應該將一應遺留物品清理,例如潮吹巾、廁紙、用過既套、套既包裝錫紙等等,都應該自覺清走。
下下留比下一位使用者或監場人,也不是我想見到的。
Recommend
Post time 22-11-2014 13:52:32 | Show the author posts only
當晚活動去到尾聲我都有諗過:抬起晒再check多次?可惜呢個念頭一閃即逝.... 應該要堅持 Sorry
雖然明白參加者未必可分心數dom數量(不是借口!),亦雖然明白出此貼目的不是追究(亦難以追究),
但如果所有會員(包括我)如果愛錫會長的話,以後定要多做一步,多行一步,珍惜場地,珍惜活動,珍惜會長...
Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 04:46:25 | Show the author posts only
Uni-corn replied at 23-11-2014 03:26
見到會長個ICON, 都已經覺得係不停給會員提醒^^(其實個ICON 真係好0岩會長身分^^)

雖然我還未出席活動 ...

這個icon由第一天就已經用,好像沒有轉過,因為形象太鮮明,我的角式就是要不帶半點顏色(不帶有色眼鏡,對事不對人)的去提醒參加者。
Recommend
Post time 22-11-2014 23:57:33 | Show the author posts only
Chris replied at 22-11-2014 21:53
唔係指活動既善後呢,係指每位男士玩完後,應該將一應遺留物品清理,例如潮吹巾、廁紙、用過既套、套既包 ...

嗯,明白
我會多加留意~入房前後都會睇下,走前再檢查多次

Login/Register to enlarge

見到監場人有時都會善意提醒我,原來係咁既原因
會長你放心,我會改善架! 立即,現在,馬上!
Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 03:39:07 | Show the author posts only
Dino replied at 22-11-2014 10:19
我是是大懵的人,但當晚知道呢個試辨嘅場地是難得的"荀盤", 亦知道會長為找更好既場地一直不辭勞苦,當晚也 ...

作為已經和大家共渡了六年的參加者,見證了會內不少的進步和創新,對於這個「無手尾」的問題,有沒有什麼有效的建議呢?
Recommend
Post time 16-12-2016 18:53:02 | Show the author posts only
不竟自律是靠人本身,只能用制度去減少出錯機會,小弟同樣跟有位師兄想法相似,如每位男士都要有個垃圾袋跟身,每㳄完事後都把東西棄置在袋子內,重要的是,在各位男士離開場所前必順點算才可獲準離開,過程中也可提高自已管理好事物的意識。這是我的小小愚見。
Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 21:23:06 | Show the author posts only
Dino replied at 23-11-2014 16:12
我第一樣諗到嘅係....未必可行,講出黎又可能犯眾憎.....

就係.......

我就係唔想下下去到罰,仲要全體罰,軍訓咁,一人做錯全體做掌上壓,去玩者,之前就算即場斷正捉到都話下就算,或者以後斷正就男扣兩分,女扣一分…真係要去到咁樣?
Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 21:50:28 | Show the author posts only
dick replied at 23-11-2014 17:49
我有啊...... 不過唔知可唔可行.... 不過都嘗試講出黎一齊參考下......
有時未必係有 ...

用過或打開左既套唔應該掉響床,油油的,濕濕的,好核凸,掉在地上可以接受,只要事後跟一跟就好,響放套既地方跟一個垃圾袋好應該,不過自律好緊要。
Recommend
Post time 23-11-2014 03:26:31 | Show the author posts only
Chris replied at 23-11-2014 02:51
自律係最好,要出聲話已經唔想,要罰就更掃興,party應該興奮黎滿足去的。
...

見到會長個ICON, 都已經覺得係不停給會員提醒^^(其實個ICON 真係好0岩會長身分^^)

雖然我還未出席活動, 但我會謹遵教誨。
Recommend
Post time 28-11-2014 10:26:55 | Show the author posts only
Chris replied at 27-11-2014 15:24
現在還在拉鋸當中,場主提出要求提高價錢(現在已經一晚等於平時兩晚以上的成本),還要求我一個月用四次, ...

一個月用四次, 實在是強人所難
今次我地氣勢上係弱咗, 不過世上無話無咗邊個/ 乜野 就唔得.

Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 04:47:43 | Show the author posts only
Summer replied at 23-11-2014 00:48
見到呢個post 都覺得好尷尬,想像得到會長有幾面懵,而如果因此失去場地真的好可惜……
回想當晚,陌生場 ...

所以當晚Briefing已經一再提醒,雖然男士最大責任,如果女士都上心提下就更加好。
Recommend
Post time 24-11-2014 13:08:17 | Show the author posts only
唉,我諗新場地真係要特別緊慎,特別是這次場地比較特別,暗位也多,也不像平日般的總有垃圾筒在附近。

或者之後每次用新場,都一定要預更多時間做清理,也要每個在場的一起做,多個人最小多雙眼

希望無影響太多啦
Recommend
Post time 22-11-2014 09:29:56 | Show the author posts only
規定每對玩樂既男女會員在每一次完事後(只每一次活塞及其前戲活動)互相數套套的使用數目,
那便不易遺下一個半個吧,
兩人一組可互相提點,比較保險
以上只代表小妹孺見,不喜歡亦請見諒
Recommend
Post time 23-11-2014 04:19:44 | Show the author posts only
Chris replied at 23-11-2014 04:14
我相信不是在梳化或其他需要搬開才能夠看到的地方,相片中顯示就在地板上,當晚你和我也是負責清場的人, ...

你的意思我明白~
但我解釋到,應該係杯中殘留既bailey’s加水後的狀態....
Recommend
 Author| Post time 28-11-2014 15:08:26 | Show the author posts only
Eason replied at 28-11-2014 14:23
小弟未有機會參加唔知實際情況,不過有以下愚見可供參考。

1. 其實可以試下用夜光 dom ,咁息咗燈 ...

[男女雙方一起點點數,確認一下有冇漏咗個 dom 係戰區。]呢句有用,謝謝你。
Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 04:34:30 | Show the author posts only
Hebe replied at 23-11-2014 04:19
你的意思我明白~
但我解釋到,應該係杯中殘留既bailey’s加水後的狀態....

我當然有解釋左喇,只係做酒吧都會即時彈左去諗[可能係精],其想法不言而喻喇
Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 04:48:56 | Show the author posts only
月老阿緣 replied at 22-11-2014 16:21
事後清理真係值得所有人留意,唁好話人地地方,就算自己屋企都本身應有此自覺,謝會長為大家的付出,相信大家會 ...

希望新人既你,可以從中有所啟悟。
Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 02:48:56 | Show the author posts only
Uni-corn replied at 22-11-2014 09:21
會長費神了。

這些, 尤其是DOM 那些私人的, 真的應該自已負責吧。

自律係最好,要出聲話已經唔想,要罰就更掃興,party應該興奮黎滿足去的。
Recommend
Post time 22-11-2014 10:58:01 | Show the author posts only
會長講得啱,「成功的原因,不單要依靠事前的安排,一眾參加者的合作、維護和自律也非常重要。」
自己試過執漏野,需要James 大師兄提醒,有則改之 無則加勉。
Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 04:50:18 | Show the author posts only
小雨 replied at 22-11-2014 15:23
會長辛辛苦苦為我地安排場地
因為我地既不慎
令會長面懵...而亦影響左大家再租用此場地既機會

用完震蛋果個套,我入左妳數架勒。
Recommend
Post time 5-5-2018 02:31:40 | Show the author posts only
面懵只是一刻
心痛卻到現在也能感染讀者
不過在有人的地方就很難避免有疏忽
或者每次戶外活動
都要做到中央派套收套
出幾個回幾個

Recommend
 Author| Post time 23-11-2014 04:51:33 | Show the author posts only
豬仔 replied at 22-11-2014 14:47
又要會長再一次面懵,作為出席者亦難辭其咎,致歉

[再]一次?上次係乜?我都唔記得左了
Recommend
Post time 22-11-2014 09:21:43 | Show the author posts only
會長費神了。

這些, 尤其是DOM 那些私人的, 真的應該自已負責吧。

或者, 真的應該大家檢查已執捨後, 才離開房間。
Recommend
Post time 24-11-2014 10:24:36 | Show the author posts only
每個在場既都有責任, 亦難辭其咎, 令會長處於咁尷尬之境實在抱歉...

最好的方法, 都係玩完既時候, 一檢查再檢查, 再三檢查.....
SAMuel This user has been deleted
Recommend
Post time 16-12-2016 20:30:30 | Show the author posts only
Note: The author has been banned or deleted.
Recommend
Post time 22-11-2014 15:23:24 | Show the author posts only
會長辛辛苦苦為我地安排場地
因為我地既不慎
令會長面懵...而亦影響左大家再租用此場地既機會
好過意唔去
Recommend
Post time 13-11-2015 11:29:07 | Show the author posts only
我見過起現場遺下用過嘅袋袋,(起電視機傍邊) 即時覺得真係好嘔心!袋中有精
Recommend
Post time 22-11-2014 03:14:33 | Show the author posts only
會長所言甚是
我都要多d執拾下先得
遲下等我搵多個人一齊執 互相提點下....
Recommend
Post time 22-11-2014 14:47:37 | Show the author posts only
又要會長再一次面懵,作為出席者亦難辭其咎,致歉
Recommend
Post time 28-11-2014 12:24:45 | Show the author posts only
其實大家都可以幫手諗D新場地去分担會長的工作
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

手機版|Archiver|Swing and Bang Club

19-4-2024 11:30 GMT+8 , Processed in 0.219858 second(s), 28 queries .